SHUMAUN – ONE DAY CLOSER TO YESTERDAY

 

‘Shumaun’ is een vierkoppige Amerikaanse progressieve rockformatie uit Woodbridge in het noorden van de staat Virginia. Centrale figuur bij de groep is Farhad Hossain, leadzanger, gitarist, pianist en songschrijver. Daarnaast staan ook Jose Mora op basgitaar, Tyler Kim op akoestische en elektrische gitaar en Tanvir Tomal op drums naast hem op het podium.

Oorspronkelijk was ‘Shumaun’ nog een soloproject van Farhad Hossain die eerder frontman was geweest bij de progressieve metalband ‘Iris Divine’, maar hij had al snel de formatie uitgebreid tot de vier hierboven vermelde leden, waarmee hij een eerste album onder de titel “Shumaun” opnam dat eind 2015 werd uitgebracht.

Nu werd een tweede album op de platenmarkt losgelaten met de originele, maar o zo ware titel “One Day Closer To Yesterday”. Daarop staan tien tracks die allen door bandleider Farhad Hossain werden gecomponeerd. In vergelijking met hun eerste plaat is deze wat rauwer en steviger rockend, maar de aandacht voor de zang en voor een catchy melodielijn bleef de hele tijd behouden.

In tegenstelling tot de meeste progressieve rockplaten krijgen we hier geen al te lang uitgesponnen nummers te horen op één uitzondering na: slot- en albumtiteltrack “One Day Closer To Yesterday”, een typisch rockepos dat zomaar een vol kwartier van uw kostbare tijd in beslag zal nemen. De andere nummers klokken allemaal af na gemiddeld vier of vijf minuten.

De korte openingstrack “Sensus Divinitatis” klinkt zelfs als een filmische soundtrack die daarna plots overgaat in een eerste stevige rocksong “The Writing’s On The Wall”, die op zijn beurt voorafgaat aan de blijkbaar rustige rockballad “Fear Is”, maar dat is maar schijn want na enkele minuten gaat de beuk er ook in dit nummer heel stevig in, net zo hard als bij de vierde track “Nafsi Ammara”.

In hun biografie schrijft ‘Shumaun’ dat ze met hun muziek mikken op de fans van bands als ‘Porcupine Tree’, ‘Rush’, ‘Tool’ of ‘Dream Theater’. Het zullen wellicht inderdaad de liefhebbers van die sound zijn die op deze tweede plaat van ‘Shumaun’ hun gading zullen vinden in luide gitaarsongs als “Central Station” dat te beluisteren is op de audio video bij deze recensie, of in het nummer “Prove Yourself”, de eerste single “Go” en de heavy metal-rocksong “Remember Me And I Will Remember You”.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

video